Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Prezentare generală

Comuna Tomești se află în estul județului, la est de municipiul Iași, pe malul drept al Bahluiului și al râului Jijia, în zona confluenței celor două râuri, pe pantele nordice ale Podișului Central Moldovenesc. Este străbătută de șoseaua națională DN28, care leagă Iașiul de punctul de trecere a frontierei cu Republica Moldova de la Albița. La Tomești, acest drum se intersectează cu șoseaua județeană DJ248D și din el se ramifică șoseaua județeană DJ249E. DJ248D duce spre nord la Holboca și spre sud-vest la Bârnova (unde se termină în DN24). DJ249E duce spre est la Țuțora.

   Tomești este o comună în județul Iași, Moldova, România, formată din satele Chicerea, Goruni, Tomești (reședința) și Vlădiceni.
Comuna se află în estul județului, la est de municipiul Iași, pe malul drept al Bahluiului și al râului Jijia, în zona confluenței celor două râuri, pe pantele nordice ale Podișului Central Moldovenesc.

Este străbătută de șoseaua națională DN28, care leagă Iașiul de punctul de trecere a frontierei cu Republica Moldova de la Albița. La Tomești, acest drum se intersectează cu șoseaua județeană DJ248D și din el se ramifică șoseaua județeană DJ249E. DJ248D duce spre nord la Holboca și spre sud-vest la Bârnova (unde se termină în DN24). DJ249E duce spre est la Țuțora.

Comuna Tomești este situată la limita de sud-est a teritoriului administrativ al Municipiului Iași, la o distanță de 10 km de acesta. Această distanță este considerată pe relația rutieră asigurată pe traseul DN 28 (Iași-Răducăneni-Albița)
Teritoriul comunei se învecinează:
La nord – comuna Holboca;
La est – comuna Țuțora și Comarna;
La sud – comuna Schitu-Duca;
La vest – comuna Bârnova.
Regiunea de dezvoltare nord-est
Agenția de dezvoltare regională nord-est
Altitudinea maximă 400 m (partea nordică), aspect deluros, partea de nord a teritoriului este reprezentată de șesul Bahluiului, înălțimi 35-40 m
​Localități înfrățite
​Ialoveni, Republica Moldova

Ultima actualizare: 14:56 | 24.07.2024

Trimite o
întrebare

Sari la conținut