Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Tomești se ridică la 12.169 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 11.051 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (84,78%), iar pentru 15,07% nu se cunoaște apartenența etnică. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (80,94%), cu o minoritate de romano-catolici (1,64%), iar pentru 15,99% nu se cunoaște apartenența confesională.
Stema comunei Tomești este formată dintr-un scut scartelat. Cartierele unu și patru au fundal verde și conțin câte o cruce de argint cu brațe egale. Acestea sunt legate de Poiana Vlădicăi (satul Vlădiceni), unde, în 1415, alături de vlădica (episcop) Iosif I, Alexandru cel Bun a întâmpinat moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Cartierele doi și trei au fundal de argint și conțin o frunză verde de gorun, care fac referire la satul Goruni, parte a comunei. Modul dublat de așezare al elementelor pe stemă face referire la numele comunei, provenit de la întemeietorul acesteia, Toma (în limba greacă însemnând „geamăn”). De asemenea, scutul este timbrat de o coroană murală de argint, cu un singur turn.
Având în vedere faptul că majoritatea populației comunei este ortodoxă, în mod implicit și majoritatea bisericilor din comună sunt de rit ordodox, unele dintre ele, chiar foarte vechi, cu o istorie greu de descris și de prezentat în imagini. În comuna Golăiești există și activează 6 biserici (satul Podu Jijiei nu are biserică). Pe lângă toate cele 6 biserici există și cimitir.
Biserica Sfinții Constantin și Elena Construită în secolul al XIX lea în satul Golăiești, comuna Golăiești, biserica Sfinții Constantin și Elena este o biserica ortodoxă cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva și a Sfinților împărați Constantin și Elena.
Parohia Golăiești își trage numele de la satul Golăiești unde este biserica parohială. Satul Golăiești este un sat vechi întemeiat de clăcășii de pe motia lui Golaia respectiv Golia, un nepot al părcălabului Ioan Golea care a zidit Mănăstirea Golia din orașul Iași. Biserica are în curte și o casa pentru desfășurarea activităților de pe lângă biserică, în limbaj popular, este cee ace se numește Praznicarul bisericii, această clădire fiind renovată.
Actuala biserică cu hramul Sfinții împărați Constantin și Elena este o construcție veche din 1812 în plan de navă cu axida semicirculară a altarului în retragere și cu un pridvor închis în plan pătrat pe care se înălța turnul clopotniței, cu acoperiș simplu de tablă. Biserica este construită din bârne și vălătuci cu acoperiș din tablă, pereții sunt drepți fără ornamentații arhitecturale, interiorul este simplu cu o mică boltă în pronaos. În prezent, biserica a fost reparată și consolidată în anul 2000, i s-au adăugat un pridvor și o clopotniță nouă în care sunt așezate cele două clopote, interiorul a fost pictat de către pictorul Maria Pascal, i s-a adăugat o catapeteasmă nouă și mobilier nou.
A fost sfințită în anul 2005 de către PreaSfințitul Calinic Botoșăneanul. În biserică mai sunt păstrate un număr de obiecte de valoare artistică și istorică, printre care anumite evanghelii, sfinte, vase, cadelniti, icoane și cărți. Pe lângă biserică mai funcționează și o casă socială cu o sută de locuri, biblioteca și un aghiazmatar. Toate acestea au fost posibile prin contribuția enoriașilor.
Biserica Sfântul Nicolae Cilibiu Biserica Sfântul Nicolae din satul Cilibiu, comuna Golăiești construită în secolul al XVIII lea este o biserică ortodoxă ce are că hram Sfântul Nicolae și Sfânta Treime. Singurul obiectiv din comuna Golăiești inclus în lista monumentelor istorice din județul Iași că monument de interes local, clasificat că monument de arhitectură, este biserica „Sfântul Nicolae” din satul Cilibiu, construcție datând din secolul al XVIII-lea. Drumul spre satul Cilibiu este vegheat de pădurea Ruseni. Satul Cilibiu este traversat de conducta de gaz ce face legătură cu gazoductul Iași-Ungheni.
Biserica ortodoxă din satul Cotu lui Ivan – are hramul Sf. Dumitru, este așezată pe malul drept al Jijiei vechi. Biserica nouă este amplasată în curtea vechii biserici, dar în vechea biserica nu se mai desfășoară activitate, ci doar cimitirul care înconjoară vechea biserică. În satul Medelini este cea mai nouă biserică din comuna. Aceasta a fost construită prin bunăvoința autorității locale și a credincioșilor care aveau nevoie de o biserică în sat. În desfășurarea activității bisericii veghează Sf. Maria, a cărui hram se serbează pe data de 8 septembrie; este așezată lângă Casa Memorială Ionel Teodoreanu și cu altarul în partea de vest a casei și în satul Petrești, există o biserică mică, cochetă, care veghează și răspunde la nevoia spirituală a cetățenilor.
Tot în satul Petrești este și clădirea Brigăzii Silvice ce apatine de Ocolul Silvic al comunei Golăiești. În comună funcționează și un oficiu poștal ce își desfășoară activitatea în aceeași clădire unde funcționează și un cabinet notarial pentru a răspunde astfel la toate nevoile comunității.